28. sep, 2020

Tekst

 

 

 

 

 

Beste bloglezer,

Het verwarmt mijn hart, dat sinds de laatste blog, gedateerd van 7 april jl., over de laatste dag alvorens de verpleeghuizen werden gesloten op 19 maart jl. nog steeds honderden mensen (unieke bezoekers) per week de website opnieuw bezoeken.

Ik vermoed dat men toch benieuwd is hoe het met de bewoners van de afdeling is vergaan in de afgelopen periode.

Ruim een half jaar later, helaas nog in de coronatijd en waarschijnlijk tegen de tweede golf aan, lukt het mij om een nieuw stukje te schrijven.

Helaas werd de eerste positieve besmetting van een bewoner van de afdeling al in het weekend van 21 en 22 maart vastgesteld. Deze bewoner overleed al snel en in de week daarop werden meer medewerkers en bewoners positief getest en ziek.
In totaal is er bij 13 van de 18 bewoners corona vastgesteld op de afdeling en redelijk snel na elkaar zijn zij overleden.

Mijn oud collega Jurriaan, rond de 40 jaar, die astma had, maar verder in goede gezondheid, overleed ook aan corona. Hij liet een vrouw en een jong kind achter.
Een maand geleden vroeg een kennis van mij, Nico, 68 jaar, verpleegkundige tijdens zijn werkende leven, die ook astma had, maar verder in goede gezondheid, euthanasie aan toen hij met corona in het ziekenhuis terecht kwam. Op de 12e dag nadat corona was vastgesteld, overleed hij in het ziekenhuis en nam afscheid via een video van zijn vrouw, die thuis was met corona en hoge koorts.

Graag wil ik stilstaan bij een aantal maatschappelijke discussies die er zijn rondom verpleegtehuizen en corona.


Eenzaamheid

Er wordt in de media vaak gesproken over de eenzaamheid die plaatsvond toen het verpleegtehuis gesloten was voor bezoek. Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat je met een dergelijke medische indicatie beter in een verpleegtehuis af bent dan thuis.

Toen en nog steeds staat er een heel team om de bewoner heen. Niet alleen voor medische zorg, maar ook voor welzijn.

Het lijkt soms ook dat men is vergeten, dat bewoners van een verpleegtehuis met reden in een verpleeghuis wonen: zij kunnen namelijk niet meer thuis wonen vanwege medische zorg die zij nodig hebben en/of gedragsproblematiek.


Onze ouderen beschermen

Het is waar dat als er een ander virus het verpleegtehuis bereikt, soms veel mensen overlijden. Los daarvan, is de gemiddelde verblijfsduur of levensduur 18 maanden in een verpleeghuis.

Maar er zijn ook een aantal bewoners op de afdeling positief getest op corona en die niet echt ziek zijn geworden. Terwijl alle bewoners eenzelfde hoge zorgindicatie hebben.

Ook zorgmedewerkers kunnen “onderliggend” lijden hebben, of soms zelf niet eens weten dat zij iets onder de leden hebben.

De gevolgen van corona en blijvende schade is nog niet goed bekend. Het gaat niet alleen om overlijden van kwetsbare ouderen. Maar ook om blijvende schade van mensen die in de zorg werken.


De 1000 euro bonus voor zorg medewerkers

Vind ik een stomme belofte waarvan ik meteen al twijfels had hoe je dit uitvoerbaar maakt en of het niet meer politiek was gemotiveerd. Het blijkt nu ook dat er een lijst is van bepaalde beroepen en dat je ‘direct’ betrokken dient te zijn geweest met corona. Waardoor er veel mensen achter het net vissen.

Daarnaast is het crisis. Ook economisch. Applaudisseren kost geen geld.

Aangezien er personeelstekorten zijn in de zorg, maar ook andere cruciale beroepen zoals politie en onderwijs, pleit ik voor om mensen die in loondienst zijn in deze sectoren tot en met bepaalde salarisschalen, voorrang te geven op de woningmarkt.

Met een bonus van 1000 euro of een lichte salarisverhoging heb je nog geen woning.

Men heeft het over personeelstekort. Maar ik denk dat er weinig mensen bereid zijn om anderhalf uur van zijn of haar werk wilt wonen.


Tot slot…🙂

De kleine dappere vrouw is er nog steeds. Ook voor corona had zij behoefte aan (1,5 meter) afstand. Helaas kan ik mijn vrijwilligerswerk op de afdeling niet hervatten zoals voorheen.

Ik bezoek de kleine dappere vrouw nog wel. Als ze een goede dag heeft praten we wat over de laatste nieuwtjes. Ik vroeg aan haar wat belangrijk is. “Dat ik mij goed voel.”

Laten we goed voor elkaar zorgen zodat iedereen zich goed blijft voelen.

 

 

PS. Ik blijf bloggen ;-)